fredag 18. mars 2016

Bydelen Baixa, fra hotellet vårt og ned til elvemunningen av Tajo.

Fra der vi bodde på Pensão Elegante var det bare 4-5 minutter å gå ned til hovedgaten Avenida da Liberdade. Det var her vi kom ut fra metroen da vi ankom byen fra jernbanestasjonen. Her er også monumentet Praca dos Restauradores. Obeliksen er 30 meter høy og ble innviet i 1886, til minne om frigjøringen av landet fra spansk styre i 1640. Herfra er det bare å følge Avenida da Liberdade sørover et kort stykke så er du ved elva. Dersom du er ute etter å shoppe er det store muligheter til det i dette området.

Praca dos Restauradores


På vår vei ned til elva Tejo kommer vi til den store plassen Rossio MeydanI som er fra middelalderen. Vi har nå allerede oppdaget all den flotte brosteinen i byen. Det nasjonale teateret Teatro Nacional D. Maria II ligger i nordligste delen av plassen. Teateret er et av de mest prestisjefylte arenaer i Portugal og ble bygget på tuftene av det gamle Estaus palasset rundt 1450. Det huset først utenlandske embetsmenn og adelsmenn som besøkte Lisboa. Palasset overlevde jordskjelvet i Lisboa i 1755, men ble ødelagt av brann i 1836. Det ble deretter bestemt at det skulle oppføres et moderne teater på stedet og dette skjedde mellom 1842 og 1846. 

Teatro Nacional D. Maria II



I den sørlige delen av Rossio MeydanI ligger en flott fontene.

Vi går videre langs Rua Augusta og her er det små og store butikker hele veien. Vi ankommer triumfbuen Arco Triunfal da Rua Augusta som ble bygd opp etter jordskjelvet i 1775.

ArcoTriunfal da Rua Augusta sett fra enden av Rua Augusta, og med statuen av Kong Jose I rett fram. 


Når vi går gjennom triumfbuen er det åpne passasjer langs begge sidene.


Straks du er gjennom triumfbuen åpner det seg en stor åpen plass, Praca do Comèrcio. Det eneste som er på selve plassen er en statue av Kong Jose (Joseph) I. Plassen er også kjent som slottsplassen. I 1511 hadde Kong Manuel flyttet sin residens fra
São Jorge-slottet til dette torget ved elva og i ca to århundre bodde kongene av Portugal her. Nå er det departementer og andre offentlige etater på stedet. Praca do Comèrcio er omtrent 36 000 kvadratmeter (180 x 200 metre), og er dermed et av de støreste torgene i Europa. Plassen er omringet av likedanne gule bygninger, men er åpnet mot elvesiden. 

Midt på  Praca do Comèrcio står den store statuen av Kong Jose I. Den ble avduket på kongens fødselsdag i 1775.


Kong Jose I.


Praca do Comèrcio, og triumpbuen sett fra sjøsiden. 


Vi hadde lyst til å ta heisen opp til toppen av triumfbuen Arco Triunfal da Rua Augusta. Her er det fantastisk utsikt i alle retninger. 

Rua Augusta sett fra triumfbuen. Her får du også et fint eksempel på de mange flotte flislagte gatene i Lisboa. 



Over elvemunningen av Tejo kan du mot horisonten midt på bilde se Kristusstatuen 
Santuario Nacional de Cristo Rei og brua Ponte 25 Abril.


Rett fram ser du plassen Praca do Comèrcio med statuen over Kong Jose I. Plassen ender ut i elvemunningen av Tejo. Ser du godt etter (rett over og til venstre for kongens hode) ser du også de to søylene som du kan se bilde av nederst i dette innlegget. Legg også merke til tærne til en av de sittende statuene på toppen. 


Triumfbuen er høy og figurene på toppen er kjempestore. Den midterste statuen er hele 7 meter.


Det er tærne til denne statuen du ser på oversiktsbilde mot elvemunningen litt over her. Da kan du sikkert forestille deg hvilken størrelse det er på disse statuene. 




To pilarer står i sjøen ved Praca do Comèrcia. De er fra gjenoppbygginga av Lisboa etter jordskjelvet i 1755. 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar