søndag 7. februar 2016

Planlegging og reisen til Porto i Portugal.

Etter å ha gått pilegrimsturer to ganger har dette blitt en reiseform som virkelig har fått sansen for. Mange går om igjen hele eller deler av ruter de har gått tidligere, men dette er ikke noe for oss. Det er da så mye spennende å oppleve, og det vi allerede har opplevd har vi jo opplevd! 

Jeg leste en gang noe som jeg absolutt er enig i, nemlig at en pilegrimsvandring er: 

 Langsomhet, bekymringsløshet, frihet, deling, enkelhet, åndelighet og stillhet.  
Det er utallige pilegrimsruter å velge i. Tidligere har vi gått El Camino Frances, Den franske veien, over Spania i nord, i to omganger. Første gangen gikk vi fra Astorga, og den har jeg skrevet om herfra. Denne turen tok vi i mai/juni 2012. Dermed hadde vi gått de ca 30 siste milene av denne ruten. Vi lengtet veldig tilbake til caminoen etter at vi kom hjem, og høsten 2014 var vi igjen tilbake i Spania og ønsket da å gå fra Roncesvalles som er starten av ruta på spansk side. Da vi hadde passert 50 mil var vi tilbake i Astorga, hvor vi startet første gangen, og vi hadde dermed fullført hele El Camino Frances. Du kan lese om denne turen herfra

Valget denne gangen ble å gå Camino Portugues, fra Porto i Portugal til Santiago de Compostela i Spania. I Porto kan to ruter velges, enten å gå langs kysten eller lengre inn i landet (den grønne og orange veien på bilde under). Vi valgte det første. 


Det er ikke skrevet like mye om Camino Portugues som det er om El Camino Frances, og da særlig om kystveien. Hvordan ville det f.eks. være med herberger? Dette var en av årsakene til at vi denne gangen valgte å bestille overnatting før du dro hjemmefra. Ettersom en kan få dette veldig rimelig tok vi inn på små pensjonater og hostal, og noen ganger hotell. Å binde seg for mye til dagsetapper var ikke aktuelt, så vi kunne avbestille underveis dersom dagene våre ikke ble slik vi hadde tenkt. Vi hadde mange koselige og gode overnattinger, men vi kom til å savne fellesskapet på herbergene. Det sosiale med mennesker fra hele verden er noe helt spesielt. Det skulle derimot vise seg at vi skulle møte få pilegrimer denne gange, det tok lang tid før vi så den første. Så da gikk vi kanskje ikke glipp av så mye allikevel? Etter noen dager på veien kom vi forbi en plakat som hadde avmerket herberger på hele ruta. Tar det med her så du som ønsker å gå evt. kan få en mulighet som vi gjerne skulle hatt.


Pilegrimspass ble bestilt hos Pilegrimsfellesskapet St. Jakob. Dette gir tilgang til herberger og blir stemplet der. Det er også hyggelig å få stempel underveis, i kirker, museer og steder der du ellers stopper. Noen velger å ta buss el.l. på noen strekninger, men dersom du tenker deg til Santiago de Compostela og ønsker å få utdelt compostella (diplom) må du ha gått de siste 10 milene, og du må huske på å stemple slik at det viser i det minste overnattinger derfra.

Når det gjelder å pakke sekk følte vi at vi hadde fått god rutine på dette. Alt vi skal bruke for nesten en måned skal jo i den så det er om å tenke nøye over hva som behøves og ikke. Sekken bør ikke være tyngre enn 10 % av din kroppsvekt. Det skal sies at har du en god sekk (det MÅ den være) er det ikke noe problemer å gå med den. Noen justeringer på pakkelista har det blitt for hver tur. Denne gangen kjøpte vi en ny sekk slik at vi begge fikk den med som håndbagasje, og ettersom den var mindre enn den Steinar har hatt med før så fikk vi enda mindre med oss. Denne gangen tok vi ikke med ullundertøy, pga årstiden og fordi vi ikke skulle gå i høyden. Nye joggesko ble det, og disse viste seg å være veldig gode, selv om det ble noen få blemmer underveis. Det kan være vanskelig å unngå det. Jeg tenkte også at det kunne være fint å ha en lett sommerkjole for kveldsbruk, og den ble brukt nesten hver dag.

Dette ble det jeg valgte å ta med i sekken 
(Steinar hadde stort sett tilsvarende):

Sekk: Osprey Exos 48.
Sovepose: Super Light 195 R.
Lakenpose i silke fra Helsport (lite brukt)
Tre truser
To vanlige BH
To par coolmax sock ankle
To par ullsokker
En singlet i micro
Skjorte i bomull med lang arm
Tynn fleecejakke fra The North Face
 Bukse: Fjellreven trekking Älv
Knebukse: Mere som en treningsbukse. 
To Shorts
To t-skjorter med kort arm
Sko: S
alomon speedcross 3
Lett Sommerkjole
Spotec sandaler (ble ikke brukt på vandring) Crocs eller slipperssandaler kan også være greie å ha, særlig i dusjen dersom du bor på herberger. Crocs tar mye plass i sekken, men det kan pakkes ting inni dem. 
Jakke: Bergans microlight Jacket 142. Lett, tynn og kan rulles sammen og puttes inn i sin egen lomme 
Regntrekk (ikke brukt på denne turen)
Mobil, som også ble brukt som fotoapparat
Lader til mobil
Lykt, en liten som ble lite brukt, helst dersom en på toalettet. Grei å ha dersom det er mørkt når en pakker sekken tidlig på morgenen. Denne gangen bodde vi ikke på herberger og hadde ikke behov for dette   
Solbriller
Vannflaske, En helt ordinær en, ikke noe fancy med drikkeslange osv.  
Notisbok 
og penn (hvor jeg hadde notert reiseavstander og diverse ting før avreise) for notater underveis
Antibac
Våtservietter
Intimservietter 
Microhåndkle, tørker fort og veier lite
En liten veske med fire rom, til fordeling av småtøy og til bruk som håndveske på kvelden
Plastikkposer for fordeling av klærne. For å holde orden, og for å holde tøy tørt ved nedbør 
Toalettsaker: Brukte de små boksene/flaskene som en kan få kjøpt for å ta med inn på fly. Har en bare håndbagasje kan en ikke ha med for store pakninger.

Felles:
Guidebok: Vi kjøpte Camino Portugues Lisbon - Porto - Santiago av John Brierley
Solkrem 
Leatherman
Midjeveske til bruk på kveldstid for å ta med seg det en er redd for og ikke ønsker å legge igjen på herberget 
Compeed, ikke mye denne gangen ettersom vi på forrige tur ble fortalt at en skulle bruke sportstape istedet, noe som viste seg å være mye bedre 
Vanlig plaster, som nesten ikke ble brukt
Delisan Muskel Rub, som er god å smøre på ømme steder
Paracetamol
Medisiner: som brukes til daglig, samt noe førstehjelpsutstyr som det kan bli bruk for. Jeg tok med Gerlachs Gehwol footcream for å forebygge gnagsår (den er jeg sikker på var super). Ellers må en huske på at det meste er å få kjøpt underveis, så slipper en å fylle opp sekken med ting en kanskje ikke får bruk for.

Vi valgte å fly til Lisboa og ta tog derfra til Porto. Vi mellomlandet i Amsterdam og ventet i ca to timer for videre reise. Vel framme tok vi metro til jernbanestasjonen i Lisboa. 




Jernbanestasjonen (Estacion Oriente) i Lisboa er en av verdens største stasjoner, i tillegg er den en av de mest imponerende, moderne severdighetene i Lisboa. Taket er utrolig vakkert med glass og stål som ser ut som trær. 

Ettersom det går tog mellom Lisboa og Porto flere ganger om dagen valgte vi og ikke kjøpe billetter på forhånd, noe som kan gjøres på nettet. Tilsammen for oss to kostet billettene 60 euro. Etter å ha ventet halvannen time var vi på sporet og toget brukte to timer og 35 minutter til Porto. Vi hadde bestilt opphold på vandrehjemmet Tattva Design Hostel, og da vi kom dit satt de to som har blitt vårt gode selskap ett eller annet sted på vår pilegrimsvandring og ventet på oss. Steinars søskebarn, Randi og hennes Steinar bor i Fuengirola i Spania og denne gangen valgte de å møte oss før vi startet å gå. Som alltid er det veldig hyggelig å møte dem. Vandrehjemmet hadde en utmerket restaurant så det ble en god middag der på kvelden, vårt første bacalaomåltid på turen. Det skulle bli flere. 



12 kommentarer:

  1. Veldig fin reiseblogg. Har selv veldig lyst til å gå langs kysten fra Porto - Santiago de Compostella. Kan jeg spørre hvordan du/dere reiste hjem igjen? Dro dere fra Madrid eller?

    Mvh

    Katrin Price Kvanmo

    SvarSlett
  2. Så hyggelig, Katrin :) Vi tok buss tilbake til Porto, og tog derfra til Lisboa. Vi ønsket å besøke denne byen også, det var vel hovedårsaken til at vi dro dit denne gangen. På de to første pilegrimsturene våre i Spania har vi flydd til/fra Madrid.

    SvarSlett
  3. Takk for svar. Tok bussen lang tid? Kanskje du har andre reisetips :) Pakkelisten var veldig lik den vi hadde da vi gikk i Spania, fra Leon til Santiago de Compostella.

    katrin Price Kvanmo

    SvarSlett
  4. Jeg har notert meg at bussen brukte 3,5 time. Antar det var en ekspressbuss som gikk direkte, men husker ikke helt. Det har blitt noen bussturer i Spania etterhvert. Ventet litt under en time i Porto før vi tok toget til Lisboa. Det tok litt over 2,5 time. Buss er jo billig i Spania, billigere enn tog. Når det gjelder pakkelista så har vi vel alle omtrent det samme i sekkene våre ;) Det er jo det mest nødvendige. Og så finner en jo ut etterhvert hva som kan justeres litt :)

    SvarSlett
  5. Tusen takk for snarlige og hjelpsomme svar :)

    Katrin

    SvarSlett
  6. Heisann.
    Vi har akkurat kommet hjem etter å ha gått fra Sarria til Santiago de Compostela. Nå tenker vi å gå fra Porto/ Matoshinos til Santiago. I Spania kunne man få sekkene brakt med drosje fra sted til sted. Vet du om dette er mulig i Portugal? I og med at ferien fortsetter etter vandringen vil sekkene bli for tunge å gå med.
    Mvh Birgit.

    SvarSlett
  7. Hei. Jeg vet lite om dette ettersom vi ikke benyttet oss av det selv. Men fant denne siden på nettet: https://www.waytosantiago.com/en/luggage-transfer.html Tenker dere å gå kystruten fra Porto? Vi syntes den var fantastisk :) Buen camino!

    SvarSlett
  8. Takk, Elin! Dette var nyttig, jeg skal gå ruten i mai.
    Håvard Knutsen

    SvarSlett
  9. Jeg planlegger å gå fra Porto til Santiago,,,ca 25 mars 2024 og over påsken. Noen tips om bestilling av tur: fly til Porto med en overnatting det og så vandre kystleden og bo billig feks herberge...? er det noen plasser / nettsider man gå inn å reservere rom langs leden? jeg ønsker ikke å reise med en kommersiell turoperatør
    På forhånd takk for svar

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Det er en fantastisk tur du har i vente, så du kan glede deg :) Vi reiste med fly til Lisboa, tog til Porto og en natts overnatting der. Vet ikke om du så dette innlegget der jeg nevner hvor vi bodde i Porto, https://elinsreiseblogg.blogspot.com/2016/02/porto-i-portugal.html Husker ikke lengre hvor vi bestilte overnattinga, det er jo en stund siden. Vi bestilte overnatting på forhånd, iallefall de fleste, da slipper vi å stresse for å være sikker på å få seng. Vi har vandret mange pilegrimsleder, og bodde mye på herberge, men nå har vi "gått opp et hakk". Men ingen luksus :)

      Slett
    2. Jeg holder med deg i å ikke reise med en kommersiell turoperatør. Det er ikke noe problem å gjøre reisen selv.

      Slett